GOLANG
Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere harika eğlenceli bir programlama dilinden bahsedeceğim.
Günümüzde bir çok şirket kendi programlama dillerini, framework’lerini geliştiriler ve o yapı üzerinde ilerlerler.Bu sayede iş sektöründe daha hızlı ilerlemiş ve kendilerini tanımlayan özel yeteneklere sahip olmuş olurlar. Golang Rob Pike, Robert Griesemer ve Ken Thompson tarafından 2007 yılında Google’da kullanılan diğer dillerin yetersiz veya performasn eksiklerinin yaşanması sonucunda daha hızlı bir dil ihtiyacı ile tasarlanmaya başlanmış ve 2009 yılında ilk versiyonuyla piyasaya sürlmüş bir programlama dilidir.
Peki Golang dilini hızlı yapan ne ?
Dil zaten diğer dillerin yetersizlikleri sonucu ortaya doğuyor. Bu 3 abimiz dili tasarlarken diğer dillerdeki özellikleri tek bir dilde topluyorlar. Dilde sadelik anlaşılabilirlik ve performans ön planda tutuluyor ki bu görevinide dil yeterince yerine getiriyor. C dilinde 32, Python’da 33, Java’da 50 ama Golang’de ise sadece 25 tane keyword var. Bunlar ;
1- break default func interface select
2- case defer go map struct
3- chan else goto package switch
4- const fallthrough if range type
5- continue for import return var
Go, C’nin bilinen özelliklerini taşımakta ancak yapılan değişiklikler dili basit, kısa ve güvenli hale getiriyor. Dilin syntax’ı tamamen zevkli ve basit, her şey anlaşılır halde sunulmuş. Go’nun kendi dökümantasyonunu okuyarak rahatlıkla çözebileceğiniz bir programlama dili.
Nerelerde Kullanılır ?
Sistem programlamada yaygın olan ve aktif olarak sunucu (backend) tarafında kullanılan bir dil. Web için hızlı çalışan bir dil. Go dili paketleme üzerine kurulu bir dil olduğu için uygun paketleri indirerek geliştirmek istediğiniz yazılımı rahatça geliştirebilirsiniz.Ve internet üzerinde Go için geliştirilmiş çok fazla paket, framework bulabilirsiniz.
Sadece bir kaç satır kod ile bir web server oluşturabilirsiniz. Dilin kurulumu için sadece bir .exe dosyasını next next next diyerek kurabilirsiniz.VsCode, Atom, Goland gibi kod geliştirme ortamlarından herhangi birinde rahatlıkla geliştirmeye başlayabilirisiniz.
Umarım eğitici ve eğlenceli bir yazı olmuştur. Diğer yazılarımı da kontrol etmeyi unutmayınız. Sağlıcakla kalınız.